Forum Japonica Creativa Strona Główna Japonica Creativa
Forum Koła Naukowego Studentów Japonistyki UAM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Umeshu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonica Creativa Strona Główna -> Varia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RadaZ




Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gród Kopernika

PostWysłany: Sob 16:03, 10 Sty 2009    Temat postu: Umeshu

Podobno da się zrobić całkiem niezłe z mirabelek i smakuje baaardzo blisko japońskiego oryginału. Czy ktoś próbował / zna kogoś, kto próbował robić?

Wiem, że przepisy na umeshu są w Sieci, choćby na WikiPedii, ale chodziło mi o bardziej "zlokalizowany" przepis. Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yaboo




Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 392
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:53, 10 Sty 2009    Temat postu:

Tak, próbował.

Nie podaję dokładnego przepisu tu, bo w Internecie i tak można znaleźć.

Jeśli zaś chodzi o lokalizację...

W przepisie likier zastępuje się rodzimą najtańszą wódką, a część cukru dobrze zastąpić miodem. Mirabelki rwiemy jeszcze zielone (w tym momencie, gdy już pachną, ale jeszcze nie są żółte, a już na pewno nie miękkie, czyli najbardziej przypominające klasyczne ume). Zalewa się to wszystko w szczelnym, dużym pojemniku.

Potem trzeba czekać (najlepiej nawet pół roku) aż się wszystko przeżre wszystko ładnie, tak jak we wszystkich nalewkach i nie do poznania rzecz wychodzi. Po pierwszym, eksperymentalnym wykonaniu, można regulować zawartość cukru, by rzecz dosłodzić lub wręcz przeciwnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RadaZ




Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gród Kopernika

PostWysłany: Sob 21:11, 10 Sty 2009    Temat postu:

"Nie do poznania"?! Krzepiąca perspektywa.
Trzeba będzie tylko najpierw zdobyć jakiś punkt odniesienia; potem - doskonalić. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yaboo




Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 392
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:25, 10 Sty 2009    Temat postu:

RadaZ napisał:
Trzeba będzie tylko najpierw zdobyć jakiś punkt odniesienia; potem - doskonalić. Wesoly


Tak jak ze wszystkim. I trzeba cierpliwości. Ostatnia degustacja wykazała, że u nas w piwnicy umeshuu dojrzeje około marca w tym roku. Podpowiedź: jeśli w produkcie finalnym czuć to, co do niego wlano "osobno", to znaczy, że jeszcze czas nie przyszedł...

Przy okazji, dodam jeszcze, wszelkie opisy własnych doświadczeń w tej dziedzinie mile widziane w tym wątku, który ze względu na leadtime procesu przeżerania się uzysku musi mieć charakter długofalowy.


Ostatnio zmieniony przez yaboo dnia Sob 21:28, 10 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RadaZ




Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gród Kopernika

PostWysłany: Sob 22:45, 10 Sty 2009    Temat postu:

yaboo napisał:
wszelkie opisy własnych doświadczeń w tej dziedzinie mile widziane w tym wątku
Wlasnie, wlasnie! Jesli ktos by mial tez inne porady czy cos to niech da znac! W imie nauki, rzecz jasna!

Tego pojemnika nie otwierac przez ten cały czas, Yaboo-sama?? Chyba, ze na kontrolę? I skoro mowa o piwnicy to raczej chłodne miejsce, hm?

PS No i [link widoczny dla zalogowanych] nagle mnie to umeshu naszlo...


Ostatnio zmieniony przez RadaZ dnia Nie 0:50, 11 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yaboo




Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 392
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:07, 11 Sty 2009    Temat postu:

Kontrolne otwieranie nie zaszkodzi. Byle by pojemnik był w miarę szczelny na co dzień.

Raczej chłodne i zacienione miejsce niż nasłonecznione. Zgadza się.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RadaZ




Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gród Kopernika

PostWysłany: Nie 12:32, 16 Sie 2009    Temat postu:

Dwie rzeczy, ktore moga sie przydac:

Pierwsza to moja galeria pierwszego w zyciu umeshu:
[link widoczny dla zalogowanych]

Druga jest filmik znaleziony na YouTube'ie:
http://www.youtube.com/watch?v=ZlBNdRKNhJI
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RadaZ




Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gród Kopernika

PostWysłany: Pon 5:01, 17 Maj 2010    Temat postu:

Umeshu już jakiś czas temu rozlane do butelek, w wolnej chwili zrobię zdjęcie którejś z ocalałych sztuk.

Generalnie musze przyznac, ze wyszlo odrobine za slodkie niz te, ktore mialem okazje pic w Sapporo, ale i tak zbiera obiecujace opinie wsrod degustatorow.

Zainteresowanym przypominam, ze mirabelki juz przekwitly i za jakis kwartal bedzie mozna pewnie sie udac do lokalnych handlarzy i zamowic porcje zielonych mirabelek. Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonica Creativa Strona Główna -> Varia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin